Dobiegają końca zbiory oliwek w rejonie Estepa. W tym roku nieco się opóźniły ze względu na duże ilości opadów. Przewiduje się zbiór około 27 milionów kg oliwek. Jest to co prawda o 15% mniej w porównaniu z rokiem ubiegłym, ale za to owoce są doskonałej jakości. Drzewka oliwne zajmują obszar 40 000 ha i obejmują 12 gmin prowincji Sewilla w rejonie Estepa oraz lewy brzeg rzeki Genil w Kordowie.
W celu zrobienia oliwy, której nie można nic zarzucić, respektowane są zasady zbioru przejęte jeszcze od Rzymian, a więc:
- zbieranie "w locie", żeby uniknąć poobijania i kontaktu z ziemią,
- zbieranie w momencie, gdy oliwka zaczyna dojrzewać: kolor zmienia barwę z zielonej na czarną,
- tłoczenie w dniu zbioru, by zachować wszystkie aromaty drzewa.
W rejonie Estepa, cztery i pół tysiąca osób troszczy się o pięć i pół miliona drzewek z owoców których ma powstać doskonały "złoty sok". Zapewniają, że nie zadawala ich oliwa przeciętnej jakości a jedynie taka, która posiada wszystkie cechy charakterystyczne dla oliwy z ich regionu (kompletna, bardzo owocowa, o wielu wyczuwalnych posmakach) i przede wszystkim extra virgen.
Ich dobrze wykonywana praca została uznana w Brukseli: od niedawna Estepa widnieje w unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz