Oliwa z oliwek virgen extra (z pierwszego tłoczenia na zimno) wyciskana jest bezpośrednio z oliwek - owoców drzewa oliwnego. Drzewo oliwne liczy już sobie ponad 6000 lat, a pochodzi z Bliskiego Wschodu. Rozprzestrzeniło się ono poprzez wybrzeża Morza Śródziemnego i dotarło do Andaluzji w VII wieku p.n.e. dzięki Fenicjanom - ludowi, który "specjalizował się" w handlu. Najpierw uprawiano je w Kadyksie, następnie w Sewilli z której to, poprzez rzekę Guadalquivir, dotarło do regionu Estepa. Początkowo miało ono postać dzikiego krzewu, który był przez lata ulepszany przez ludzi po to, by rodził oliwki i by były one jadalne. Oryginalna nazwa tej rośliny to dzika oliwka ("acebuche"), wiele tysięcy lata temu bardzo powszechna w Andaluzji. Jeszcze dziś można ją znaleźć w niektórych górskich zakątkach.
To Rzymianie sprawili, że uprawa drzewek oliwnych stała się w Andaluzji jedną z głównych gałęzi rolnictwa a oliwa z oliwek zaczęła być znana i doceniana na całym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Sposób produkcji oraz konsumpcja oliwy stały się powszechne wśród ludzi tamtej epoki i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Okazała się ona być idealnym zamiennikiem tłuszczy zwierzęcych, ale nie tylko. W miarę jak poznawano jej liczne zalety zaczęto ją wykorzystywać jako składnik środków czystości, do oświetlenia, do wyrobu różnego rodzaju maści a także w aktach religijnych jako święty produkt oczyszczający.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz