piątek, 20 sierpnia 2010

Etykiety

Zanim zdecydujecie się na zakup hiszpańskiej oliwy z oliwek zapoznajcie się dokładnie z etykietą na butelce. Znajdziecie tam, a przynajmniej powinniście znaleźć, następujące informacje (w nawiasach oryginalna wersja, dla zakochanych w języku hiszpańskim ;-)

Dokładna nazwa sprzedawanego produktu (Denominacion de venta)
Oliwa z oliwek extra virgen, Oliva virgen, Oliwa z oliwek etc.
Zgodnie z nową normą po nazwie musi znaleźć się krótki tekst opisujący, który dla Oliwy Extra Virgen brzmi:
"Oliwa z oliwek najwyższej jakości otrzymana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą procesów mechanicznych". ("Aceite de Oliva de categoria superior obtenido directamente de aceitunas y solo mediante procedimientos mecanicos").

Nazwa handlowa produktu (Marca comercial del producto)
np. Oleoestepa, Puricon, Estepa Virgen (to moje ulubione :-)

Lista składników (Lista de ingredientes)
muszą znaleźć się na niej wszystkie składniki wchodzące w skład oliwy, w porządku malejącym;
w przypadku Oliwy Extra Virgen takiej listy nie ma, gdyż jedynym składnikiem jest czysty sok z oliwki

Waga netto (Cantidad neta)
w przypadku płynów, jakim niewątpliwie jest oliwa :-) chodzi o objętość płynu, która zależy od opakowania
250 ml, 500 ml, 750 ml, etc.

Tożsamość firmy (Identificacion de la empresa)
pełna nazwa firmy wraz z adresem i nr RSI czyli Przemysłowego Rejestru  Sanitarnego

Warunki przechowywania (Condiciones de conservacion y mantenimiento)
informacja o warunkach w jakich należy przechowywać produkt, żeby zachował wszystkie swoje właściwości; w przypadku Oliwy Extra Virgen  miejsce gdzie przechowywana jest oliwa musi być chłodne, suche i bez dostępu światła

Okres przydatności do spożycia (Fecha de caducidad)
w przypadku oliwy jest to data minimalnej trwałości, gdyż oliwa po upływie tej daty nie szkodzi zdrowiu a jedynie traci niektóre ze swoich cennych właściwości; data ta waha się w granicach od roku do 18 miesięcy od dnia napełnienia butelki bądź puszki oliwą

Seria (Lote)
nr serii opakowania pozwalający odtworzyć historię produktu

Na niektórych oliwach Extra Virgen można znaleźć oznaczenie DOP (Denominacion de Origen Protegida) czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. Taka oliwa musi spełniać rygorystyczne wymogi określone przez drobiazgowy regulamin, który określa wszystkie etapy produkcji: wybór odmiany drzew oliwnych, metodę tłoczenia, skład końcowej mieszanki, właściwości chemiczne, butelkowanie.
Wszystkie fazy produkcji odbywają się na określonym obszarze geograficznym.

Poniżej przykładowa etykieta w wersji hiszpańskiej



Życzę udanych wyborów przy zakupie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz