Z pewnością nie są Wam obce podstawowe rodzaje oliwy z oliwek. Niemniej jednak warto w tym miejscu przypomnieć najważniejsze z nich. Są to:
Oliwa z oliwek Virgen Extra
100 % soku z oliwki, najbardziej naturalna z wszystkich oliw, z pierwszego tłoczenia wyłącznie za pomocą procesów mechanicznych lub fizycznych bez jakichkolwiek dodatków. Taka oliwa zawiera wszystkie witaminy i smak owocu oliwki. Spełnia rygorystyczne normy, jej kwasowość nie może przekraczać 0,8%.
Jest to produkt, który w autentyczny sposób chroni nasz organizm. Może występować w postaci filtrowanej lub niefiltrowanej z osadem, który nie ma żadnego wpływu na jej jakość (należy ją jednak szybciej spożyć).
Oliwa z oliwek Virgen
To także 100 % soku z oliwki, choć trochę gorszej jakości niż extra virgen. Jej kwasowość może osiągać 2%, ale nie więcej.
Lampante
Oliwa o kwasowości wyższej niż 2%. Jest to oliwa o niskiej jakości spowodowanej fermentacją owoców oliwki na skutek różnych plag, złego obchodzenia się z owocem itp. Oliwa lampante nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, musi być poddana procesowi rafinacji podczas którego zanika nie tylko nieprzyjemny zapach i smak ale też cenne składniki zdrowotne, m.in. witaminy i polifenole.
Oliwa z oliwek
Jest to mieszanka oliwy rafinowanej z oliwą virgen lub extra virgen.
Orujo
Oliwa uzyskiwana z wytłoczyn oliwek. Resztki oliwek, które pozostały po pierwszym tłoczeniu poddawane są ekstrakcji rozpuszczalnikami a następnie ogrzaniu. Podczas tego procesu oliwa traci smak i zapach, dlatego też wzbogaca się ją oliwą z pierwszego tłoczenia virgen.
Jak czytać etykiety, żeby wiedzieć więcej o oliwie, którą kupujemy? O tym już w następnym poście. Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz