środa, 17 listopada 2010

Hiszpański omlet

Hiszpański omlet, czyli Tortilla española de patatas (z ziemniaków)

Składniki:

4 jaja
1/2 kg ziemniaków
słabe pół szklanki oliwy (najlepiej extra virgen)
sól

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę.

Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki i wrzucić na rozgrzany olej, lekko posolić. Smażyć aż będą miękkie i nabiorą ładnego, złotego koloru (mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły).
 
W międzyczasie rozbełtać jaja i posolić do smaku.

Usmażone ziemniaki odsączyć z tłuszczu (najlepiej na papierowym, kuchennym ręczniku) i przełożyć do osobnego naczynia. Z odsączonego tłuszczu odłożyć 2 łyżki. Do ziemniaków dodać jaja, delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, którą wcześniej odłożyliśmy i wrzucić ziemniaki wymieszane z jajami. Smażyć około 5 minut (ruszając od czasu do czasu patelnią, by omlet się nie przypalił) po czym przewrócić na drugą stronę (użyć np. płaskiej pokrywki i odwrócić ostrożnie patelnię do góry dnem po czym wsunąć omlet z powrotem na patelnię) i smażyć jeszcze około 3 minut do złotego koloru. GOTOWE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz