wtorek, 9 listopada 2010

Oliwa idealna do smażenia

Rozpowszechniona opinia jakoby oliwa z oliwek virgen extra nadawała się tylko do spożywania na surowo a nie do smażenia jest na dzień dzisiejszy nieuzasadniona. Chodzi bowiem o olej najlepszy z możliwych zarówno z punktu widzenia zdrowotnego jak i wydajności. Zawiera dużo więcej witamin i antyutleniaczy niż inne oleje a ponadto "rośnie" na patelni. Jedyne co może nas skłaniać do smażenia na innych tłuszczach to specyficzny posmak jaki oliwa  z oliwek nadaje potrawom oraz dość wysoka cena.

Jeśli już zdecydujemy się smażyć na oliwie z oliwek musimy przestrzegać kilku ważnych zasad:

Oliwę rozgrzewamy na średni a nie mocnym ogniu,

Nigdy nie możemy dopuścić, by oliwa zaczęła dymić, gdyż oznacza to, że temperatura jest zbyt wysoka i mogą wytwarzać się  niepożądane substancje,

Po zakończeniu smażenia oliwę należy od razu przefiltrować (odcedzić), żeby pozbyć się pozostałości jedzenia, które może zawierać, a które mogą przyspieszyć psucie się oliwy,

Oliwę z oliwek możemy użyć do smażenia maksymalnie 5-6 razy(jeśli przestrzegamy wszystkich zasad dobrego smażenia).

Warto też wiedzieć, że przy poprawnym smażeniu, oliwa z oliwek w minimalnym stopniu wsiąka w smażone potrawy i tym samym nie podnosi znacząco ich kaloryczności, co nie ma miejsca w przypadku smażenia na innych olejach.

Nie zaleca się mieszania oliwy z oliwek z innymi olejami roślinnymi bądź tłuszczami.

Oliwa z oliwek jest niewątpliwie najlepszym tłuszczem do smażenia.

źródło: www.aceiteoliva.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz