środa, 3 listopada 2010

Wartości odżywcze oliwy

10 gramów oliwy z oliwek dostarcza naszemu organizmowi 90 kcal. Jest to niewiele w porównaniu na przykład z olejem kokosowym (135 kcal) czy też z wątroby dorsza (130 kcal). Oliwa z pierwszego tłoczenia, bo tylko o takiej tu mówimy, zawiera niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe i dlatego powinna ona stanowić nieodzowny składnik naszej codziennej diety. Zaleca się spożywanie 6 łyżeczek oliwy dziennie.

Znane też jest dobroczynne działanie oliwy na wrzody żołądka i gastritis (nieżyt żołądka). Pobudza ona wydzielanie hormonów żółciowych i trzustkowych i w rzeczywistości jest dużo bardziej naturalna aniżeli wydawane na receptę lekarstwa, co w konsekwencji zmniejsza tworzenie się kamieni żółciowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz