Niewątpliwie najczęściej spotykanym opakowaniem oliwy na naszym rynku jest butelka : z białego lub ciemnego szkła. Można jednak natknąć się również na oliwę w puszce czy też plastikowym pojemniku, tzw. PET. Które z tych opakowań jest najlepsze i jak przechowywać oliwę w każdym z nich, żeby nie straciła na wartości?
Plastikowa butelka PET
Najbardziej ekonomiczne opakowanie, ale nie chroni dostatecznie przed działaniem powietrza i promieni słonecznych. Dlatego też decydując się na zakup takiej oliwy musimy pamiętać, żeby przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w kartonowym opakowaniu.
Puszka
Jedno z najlepszych opakowań dla oliwy. Chroni ją w doskonały sposób przed światłem, poza tym opakowanie nadaje się do recyklingu. Wystarczy pamiętać, żeby nie narażać jej na zbytnie ciepło. Jedyne co może przeszkadzać to fakt, że nie widać koloru oliwy, ale ten nie ma bezpośredniego wpływu na jakość.
Butelka
Najdroższe z opakowań, ale w najskuteczniejszy sposób chroniące oliwę przed działaniem szkodliwych czynników. Szczególnie polecane są butelki z ciemnego szkła chroniące przed światłem, które jak wiadomo, ma największy wpływ na pozbawienie oliwy cennych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz