Oliwy Extra Virgen Oleoestepa produkowane są z następujących odmian oliwek:
HOJIBLANCA
Nazywana też "Lucentina" to odmiana, która dominuje w prowincjach Grenady, Kordowy, Malagi oraz południowo wschodniej Sewilli. Ceniona ze względu na swoje podwójne przeznaczenie: bezpośrednio do jedzenia jak i do produkcji oliwy. Daje oliwę o niewielkiej goryczce, czasami pikantną i słodką, z lekkim posmakiem jabłka. Jest to odmiana, która dominuje na terenach należących do D.O. Estepa.
ARBEQUINA
Znana również jako "Blancal" i "Arbequin". Jest mała, odporna na suszę. Daje łagodną oliwę o wspaniałym migdałowym aromacie.
PICUAL
Znana również jako "Marteña", dominuje w rejonie Jaen, Grenada i Kordowa. Bardzo bogata w sok, daje oliwę o owocowym zapachu, delikatnie pikantną, z lekką nutką goryczki.
MANZANILLA
Oliwka o owalnym kształcie przypominającym jabłko, stąd jej nazwa (manzanilla to po hiszpańsku jabłuszko). Jest to odmiana o wysokiej jakości, bardzo dobra do produkcji oliwy doskonałej jako przyprawa.
LECHIN
Znana również jako "Ecijano" i "Zorzaleño", dominuje w prowincji Sewilla. Akceptuje mało żyzne, wapienne gleby. Jest odporna zarówno na suszę jak i zimno. produkowana z niej oliwa ma kolor zielony,jest gorzka i pikantna o delikatnym posmaku jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz