Dziś króciutko o trwałości oliwy z oliwek a konkretnie o dacie minimalnej trwałości, którą wielu myli z terminem przydatności do spożycia.
Data minimalnej trwałości oliwy z oliwek to określony przez producenta okres czasu do którego oliwa z oliwek virgen extra zachowuje wszystkie właściwości oliwy virgen extra, oczywiście pod warunkiem jej odpowiedniego przechowywania: w chłodnym i ciemnym miejscu. Oliwa z oliwek nie jest produktem, który ulega zepsuciu po upływie okresu widniejącego na opakowaniu i który tym samym może szkodzić naszemu zdrowiu. Natomiast, co ważne, traci swoje właściwości takie jak zapach, pikantność, goryczka i dużą część swoich zdrowotnych właściwości.
Okres minimalnej trwałości oliwy z oliwek waha się od jednego do półtora roku i zależy od paru czynników: rodzaju opakowania, gatunku oliwki z jakiej została wyprodukowana oraz czy była filtrowana czy nie.
Podsumowując: jeśli chcemy w pełni korzystać z walorów smakowych i zdrowotnych oliwy z oliwek virgen extra powinniśmy ją spożyć przed upływem daty widniejącej na opakowaniu,a najlepiej do 3 miesięcy po jej otwarciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz